Succesvol toepassen van inheemse kruidachtige met Heem
In de periode (1982-1990) dat ik bij de Adviesgroep Vegetatie beheer werkte, werd door prof. dr P. Zonderwijk (†) en De heer E. van Ginkel een methode ontwikkeld om zaden te kweken van inheemse plantensoorten die in het stedelijk groen konden worden toegepast. Prof. Zonderwijk begeleidde het bedrijf van Ginkel op weg naar ecologisch verantwoorde introductie van inheemse plantensoorten in het landelijk en stedelijk gebied. Dit proces heeft samen met andere aspecten de basis gelegd voor Heem.
Een grote zadenkwekerij bevindt zich in de omgeving van Veenendaal. Daar staan ook bijenvolken die de bloemen die zaad moeten leveren bestuiven. Verder vliegen er wilde bijen, vlinders en nog veel meer. Er is hier duidelijk sprake van een win-winsituatie: economie, ecologie en imkerij sluiten hier naadloos bij elkaar aan.
 
Een toevoeging van de medewerkers van heem
Heem adviseert, realiseert en beheert. Doel is het succesvol toepassen van natuurlijke vegetaties in de landschappelijke en stedelijke omgeving. De daarvoor benodigde inheemse zaden vermeerderen wij onder strikte condities op eigen kwekerij.
Heem adviseert, realiseert en beheert. Doel is het succesvol toepassen van natuurlijke vegetaties in de landschappelijke en stedelijke omgeving. De daarvoor benodigde inheemse zaden vermeerderen wij onder strikte condities op eigen kwekerij.
Heem wil een bijdrage leveren aan de natuurlijke leefomgeving, zowel in het stedelijk als in het landschappelijk gebied. Dit kan door bestaande ecologische structuren te benutten en natuurontwikkeling zinvol te integreren in groenvoorzieningen. Wij passen natuurlijk groen toe in samenhang met de gebruiksfunctie van een gebied en de doelstelling van de opdrachtgever. Daarbij zijn wij voorstander van het inzaaien van inheemse soorten die van nature in een bepaald gebied voorkomen. Onderzoek toont aan dat inzaai de natuurlijke ontwikkeling van een gebied versnelt en aantrekkelijke vegetaties oplevert. Vanwege die duurzaamheid gebruiken wij uitsluitend streng geselecteerde en aantoonbaar inheemse zaden.
Onze visie en aanpak zijn kennis van vegetaties en kennis van de samenhang tussen de leefgemeenschappen van flora en fauna. Juist deze kennis is van belang voor het realiseren van de doelstellingen van opdrachtgevers. Want bepaalde vegetaties zijn habitat voor bepaalde soorten vlinders, vogels of andere diersoorten. Kortom, Heem is leverancier van kennis en ervaring op het gebied van natuurontwikkeling.
Heem werkt samen met een achttal partners welke een landelijk netwerk van gespecialiseerde hoveniersbedrijven vormen. Door deze samenwerking is Heem in staat garantie te geven op het gewenste eindbeeld na minimaal drie groeiseizoenen.
Dit eindbeeld wordt per opdracht bepaald en beschreven.
Bezoek gerust eens onze site www.heem.nl Mocht u meer informatie willen of behoefte hebben aan een gesprek, neemt u dan gerust contact op. We komen graag bij u langs om u persoonlijk te informeren over de mogelijkheden en in te gaan op uw specifieke vragen.
Ik hoop uw interesse te hebben gewekt en u binnenkort te spreken.
 
Een impressie van de Kwekerij  
 
Een impressie van de Kwekerij
 
Een impressie van de Kwekerij
 
Een woonwijk
 
Rondweg-West Veenendaal
 
Rondweg-West Veenendaal