script language="Javascript1.2">
Geveltuinen met potten
Potten en kleine bloembakken bieden veel mogelijkheden om gevels en straten groener en bloemrijker te maken. Doorgaans is het zo dat hoe groter het volume van de pot is, des te grotere planten er kunnen worden toegepast en des te langer de grond in de potten vochtig blijft. Vochtige grond is noodzakelijk voor de nectarafscheiding.
Geveltuinen met potten (en bakken) -- Planten kunnen ook gewoon in potten en in allerlei andere voorwerpen, die de functie van bloempot kunnen vervullen, voor de gevel of naast de deur worden gezet: Emmers, melkkannen, doorgesneden petroleumvaten, kruiwagens, etc. Meestal worden er verschillende van deze elementen bij elkaar gezet.
Maatvoering -- In principe is de maatvoering onbegrensd. In de praktijk varieert de ruimte die voor bloempotten (of wat daar voor doorgaat) van ca. 0,4 tot ca. 1 meter vanaf de gevel. Grotere potten of kleine bloembakken worden ook wel langs de rand van het trottoir geplaatst.

Begroeiing -- De begroeiing bestaat gewoonlijk uit exotische planten en cultivars, zelden inheemse soorten.

Beeld & gebruik -- “Potplanten” kunnen bijdragen aan een zeer sfeervol straatbeeld. Dit is vooral het geval als de potplanten met andere vormen van kleinschalig groen worden gecombineerd.

Fauna -- De betekenis van potplanten voor de fauna is zeer beperkt. Toch zijn er planten die, zelfs als ze in potten worden gekweekt, vlinders, bijen en hommels kunnen aantrekken. Onder meer lavendel, sommige geraniumsoorten (Pelargonium), krokus, enkelbloemige dahlia, muurbloem, aardbei, slaapmutsje, leeuwenbek, sedum, sommige fuchsiasoorten, bieslook, etc. staan hierom bekend. In principe zijn het alle planten die in de database (via nieuwe vraag)worden genoemd, als de potten maar niet te klein zijn en de grond te niet te droog.

 
 
Overzichtfoto (Amsterdam 1996)
 
Utrecht 1996 - Hier is een grote variatie aan planten, in de grootste potten kunnen bijenplanten worden toegepast.
 
Rotterdam 1996 - In deze grote containers (halve olievaten) kunnen gemakkelijk bijenplanten worden toegepast.
 
Amsterdam 1996 - Een straat met containers zonder bijenplanten, maar de potentie voor deze planten is aanwezig.
 
Utrecht 1998 - Veel potten met planten, maar alleen de vuurdoorn (links) en de bruidsluier trekken bijen aan.
 
Amsterdam-Noord 1996 - Deze plek is geschikt voor bijenplanten, vooral de grotere potten kunnen bijenplanten groeien.
 
Utrecht 1998 - Bij warm of zwoel weer kunnen hier ook bijen voor komen. Vooral als er ook klimplanten staan die over de muur heen groeien.